top of page

Inloophuis Czaar51

Fabi Soares is de eerste couchsurfer van het project; Couchsurfing Amsterdam, ze heeft de eerste dag Amsterdam verkend met een vriendin van haar. Vandaag hebben we een gezamenlijke dag waarvoor ik van tevoren een programma heb samengesteld met allerlei lokale initiatieven die we gaan bezoeken. Als eerste gaan we helpen in het Czaar inloophuis.

Na het ontbijt springen we op de fiets, althans ik spring op de fiets en Fabi stuntelt wat. De fiets is iets te hoog voor haar en ze heeft nog nooit op een Nederlandse fiets gereden. Volgens Fabi zijn de fietsen in Brazilie anders. Bij het eerste stoplicht schiet ze bijna door het rode stoplicht omdat ze aan het stuur loopt te trekken, maar daar zitten de remmen niet. Gelukkig is het rustig en kunnen we onze weg op ons gemakje vervolgen naar Czaar Peterstraat 51.

Het inloop huis blijkt een ' gewoon' hoekhuis te zijn in de Czaar Peterstraat. Als we binnen komen worden we begroet door een aantal andere mensen die ook zijn gekomen om te helpen in het inloophuis. Het is NLdoet, een grootschalig vrijwilligeractie die eenmaal per jaar plaats vind. De klusjes die gedaan moeten worden staan op een bord met een onduidelijk handschrift. Ad deelt koffie uit voor wie wil. Er is niet duidelijk wie de leiding heeft en hoe we te werk zullen gaan. Langzaam aan gaan mensen toch iets doen; verven, de toilet en keuken schoonmaken.

Fabi en ik mogen helpen om de tuin aan te pakken. De tuin is een strookje grond van ongeveer 20 cm breed langs het raam. We werken samen met twee vrouwen die hoofddoekjes dragen, ze zijn vaste vrijwilligers bij het inloophuis. Ze geven Arabisch bijles en organiseren de meidenavond. We gaan aan de slag. Als eerste moet al het onkruid eruit. Er zit een klimop aan de voorkant van het huis, die de hele strook grond veroverd heeft met zijn wortels. Daarna wordt er nieuwe grond gestort en bloemetjes geplant. Als je kijkt naar de hoeveelheid oppervlak die de tuin beslaat zou je niet verwachten dat het best veel werk is, zelf met vier mensen.

Om half twee gaan we met z'n allen om de tafel zitten om lekker te lunchen. Ad heeft een heerlijke linzensoep gemaakt, een Surinaamse vrouw de salade en er zijn broodjes met beleg. Aan tafel wordt er gesproken over de functie van het inloophuis. Volgens Harm is het Czaarhuis uniek in Amsterdam, het is laagdrempelig voor veel verschillende bevolkingsgroepen uit de buurt. Iedereen uit de buurt die wil kan iets organiseren in dit huis, en je draagt je eigen verantwoordelijkheid voor de activiteiten die je organiseert. Het huis bestaat al 20 jaar op deze manier. De gemeente betaald de huur en de bewoners in de buurt zorgen voor activiteiten. Vroeger waren er wel zes van zulke huizen in Amsterdam, daarvan is er nog maar 1 over die het oorspronkelijk idee uitdraagt. De buurt verenigen, je ziet in het huis dat het werkt. De mensen weten wat ze aan elkaar hebben en kunnen om elkaar lachen, ze zijn gemotiveerd. Tijdens de lunch zitten de Marokkaanse vrouwen bij elkaar en de Surinaamse vrouw die vrijdag een activiteit organiseert heeft haar eigen publiek. Echter je ziet dat het idee van dit inloophuis werkt omdat er allerlei nationaliteiten aan één tafel zitten, dat ze elkaar respecteren, elkaar helpen, en ze hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen; ze zorgen ervoor dat het Czaar inloophuis een succes is, met elkaar, voor elkaar!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page