top of page

KasKantine


Fietsen met Couchsurfers op geleende fietsen is een enorme uitdaging. We hebben een lange tocht achter de rug naar Halfweg op weg naar de KasKantine. Achter de suiker stad in Halfweg is een kas gebouwd door urban farmers, Menno en Charlie. Als we op de parkeerplaats staan, komt Menno ons halen omdat ik geen idee heb waar we heen moeten. Menno loodst ons naar een open plek achter de parkeerplaatsen; een braakliggend stuk land waaraan een rivier is gelegen.

De kas is gebouwd in een vervallen oud gebouw waarvan alleen het karkas nog overeind staat. Alles ziet er houtje touwtje uit, maar wel op een goede manier. Niet geverfd of geschuurd maar wel functioneel en werkend. In de kas zijn een aantal opstellingen gebouwd om planten te kweken. Je ziet dat er gewerkt wordt en dat er al heel veel werk is verzet. In de aanliggende ruimte is de kantine en de keuken. De kantine is niet meer dan een lange tafel met stoelen erom heen. De Kaskantine biedt maximaal plek aan acht gasten. De muren van de kantine zijn gestuct met klei, daarachter zitten strobalen. De strobalen zijn de muren van het gebouw.

Er moet nog zoveel gebeuren, de tweede kas op de eerste verdieping, compostcontainers, plantenbakken, overpotten van plantjes, rommel opgeruimd en nog veel meer. Maar eerst drinken we koffie en eten we een zelfgemaakte chocolade taart.

Er worden twee groepen gemaakt, de couchsurfers gaan met Menno de tweede kas maken. Gelukkig maar want ik heb hoogtevrees, het is niet heel hoog maar er is geen reling en er zijn wat gaten in het dak. De tweede kas is tweedehands. Die kas past net op de eerste laag. Eigenlijk is het een hele grote tent. De jongens gaan het geraamte in elkaar zetten, later komt daar plastic overheen.

Samen met Charlie ga ik de babysla overpotten naar grotere potten. Nu groeien de plantjes op een oppervlak van 1 vierkante centimeter. In de grotere potten wordt een voedingsarme potgrond gestort en daarna een gaatje gemaakt en een babyplantje geplant. Als de hele bak leeg is gaan de plantjes in een rek en worden binnen gezet. Ik ben benieuwd of ze het gaan overleven. Op dat moment zien er allemaal erg ongelukkig uit, hangende en verschrompelde blaadjes.

Na het overpotten gaan we van gerecycled hout een plantenbak maken. De kantine zit aan de rand van een parkeerplaats en om een afscheiding te maken, hebben Menno en Charlie stokken in de grond gestoken. Het is de bedoeling dat die stokken uiteindelijk weer bomen of planten worden. We graven wat, we plaatsen drie houten planken op elkaar en daartegen komen drie korte planken die in de grond worden geslagen, na wat schroeven en boren is de plantenbak klaar. Ziet er tof uit en verbazingwekkend snel in elkaar gezet. In de bakken wordt extra grond gestort ( afkomstig van wietplantages, vulkanisch zand extra vruchtbaar).

Als de plantenbak klaar is ga ik boven kijken. De jongens hebben fantastisch werk geleverd, het hele geraamte staat. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is het plastic over het geraamte draperen en klaar is de kas.

Aangezien het al laat is en waait besluiten we dat we gaan eten. We hebben allemaal een leuke dag gehad en er is veel werk verzet maar het leek allemaal vanzelf te gaan.

Gaat alles altijd maar zo makkelijk. Menno en Charlie hebben een heerlijke maaltijd gemaakt en we genieten ervan. De afwas kunnen we niet doen want het water is op. Het water wordt iedere dag gehaald bij een van de aanliggende bedrijven. We verplaatsen naar de kas, daar staan een aantal banken en een houtkachel. Voor de kachel nemen we nog wat biertjes en praten honderduit over allerlei zaken: bacteriën, aliens, melkzuur, en vissen die het water schoonmaken.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page